Формування екологічної компетентності молодших школярів з урахуванням засад сталого розвитку та національно-культурного виміру бачення природи Івана Огієнка - Дорож, Ірина; Довгань, Олена (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2025)
У статті обґрунтовано необхідність переосмислення підходів до формування екологічної компетентності молодших школярів у контексті Нової української школи з урахуванням засад сталого розвитку та національно-культурного виміру бачення природи Івана Огієнка. Наголошено, що сучасні освітні процеси мають спрямовуватися не лише на засвоєння знань про довкілля, а й на виховання ціннісного ставлення до природи, розвиток екологічної свідомості та відповідальної поведінки. Показано, що інтеграція ідей І. Огієнка у сучасну екологічну освіту сприяє формуванню духовно зрілої, морально відповідальної особистості, здатної до гармонійної взаємодії з природою. Здійснено аналіз програм Нової української школи та визначено напрями їх збагачення культурно-ціннісними компонентами, пов’язаними з національною традицією бачення природи. Обґрунтовано, що формування екологічної компетентності потребує синтезу науково-природничих, етичних і духовно-культурних аспектів навчання.