Ставлення письменників-гуманістів XVI ст. до книги та читання (на прикладі творчості) Е. Роттердамського, Т.Мора, Х.Л. Вівеса і Ф.Рабле) - Боднарюк, Б.М. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2018)
У статті автор розглядає комплекс питань, пов’язаних з аналізом та характеристикою ставлення ряду західноєвропейських письменників-гуманістів ХVІ ст. до книги та читання. Прикладом послугували духовно-етичні й філософські погляди нідерландського вченого-філолога Еразма Роттердамського, англійського державного діяча Томаса Мора, іспанського просвітителя і педагога Хуана Луїса Вівеса, французького письменника-сатирика Франсуа Рабле, погляди, які відображали осмислення й сприйняття цими видатними діячами епохи Пізнього Ренесансу феномену книги, її ролі та значення у тогочасному реформаційному соціумі.