Діячі української соціал-демократичної спілки та хлібороби села Ольшаниця Васильківського повіту Київщини: до питання про вплив політичних партій на селянство в епоху модернізації - Лозовий, В.С. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2013)
У статті висвітлено революційні події, які відбулися у селі Ольшаниця наприкінці 1905 р. Встановлено, що зазначені події мали відгук серед хліборобів сусідніх повітів Київської губернії. З’ясовано, що попри значний авторитет Української соціал-демократичної спілки та Всеросійського селянського союзу серед хліборобів, селяни часто діяли на основі архетипних імперативів традиційної ментальності.