Іван Огієнко про орфографічні норми в "граматиці" М.Смотрицького - Мужловська, Л.В. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті відбито погляди Івана Огієнка на орфографічні норми "Граматики" М.Смотрицького, описано вагомі суспільно-політичні та культурно-історичні чинники, які зумовили появу цієї книги, відзначено, що унормований в граматиці М.Смотрицького правопис церковнослов'янської мови міцно й надовго закріпив на Україні в системі правопису історичну етимологію як основний принцип.