Жанр треносу в європейсько-українських паралелях - Насмінчук, Галина (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті на рівні типологічних паралелей простежується відповідальність полемічної праці М.Смотрицького "Тренос" античним елегійно-трагедійним зразкам. Зокрема співставляється змістове наповнення та емоційна тональність твору української полемічної літератури і тренетичної трагедії Есхіла "Перси".