Україно-німецькі освітні зв'язки в контексті педагогічної спадщини Івана Огієнка - Опанасенко, О.І. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
Сьогодні, в період становлення незалежної і демократичної України, особливо важливо правильно виховати молодь, навчити її бути стійкою до різних негараздів, патріотично вірити в Україну та справу своїх предків, які мріяли побачити Україну незалежною і самостійною. І. нарешті, підготувати молодь, нове покоління до складного процесу євроінтеграції. Складне завдання чекає на нас - виховання нового покоління українців, які б пишалися своєю національністю, історією, досягненнями тощо. Актуальність започаткованого дослідження зумовлена необхідністю вилучення з праць провідних педагогів минулого положень про виховання, які можуть бути корисні в справі сучасної педагогіки.