Книга, яку намагалися спалити ("Свята Почаївська лавра" митрополита Іларіона у контексті сучасних проблем українського державотворення) - Тимошик, Микола (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті відтворюються обставини, що спонукали І.Огієнка до написання праці "Свята Почаївська лавра", а також охарактеризовано її проблематику.