Особливості трансформації в українській літературі другої половини XIX століття жанру житія: досвід Юрія Федьковича - Ковалець, Л.М. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
З'ясовуються ґенеза й особливості використання Ю.Федьковичем давніх агіографічних матеріалів у своїх творах "Житіє святого великомученика Юрія (Георгія)" (1873) та "Житє Святого великомученика і миротворця Димитрія" (1874), акцентується на сумлінності інтерпретатора, його художньому, романтичному потрактуванні канонічних історій. Писання буковинського автора мали значною мірою утилітарну (освітню) спрямованість, адресувались масовому читачеві і зафіксували посилення у його творчості і провідницьких тенденцій.