Категорія совісті в аналізі Івана Огієнка-митрополита Іларіона - Марушкевич, А. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
Акцентується увага на трактуванні категорії «совість» Іваном Огієнком- митрополитом Іларіоном, наводяться приклади її обґрунтувань сучасними науковцями. Розкривається суть феномену совісті як вимірювача якості моральної зрілості громадянина в поглядах Івана Огієнка-митрополита Іларіона та вказуються авторські афоризми й афористичні словосполучення, види совісті у його баченні. Висвітлюється питання шкідливості скоєних проти совісті вчинків, заподіяння зла.