Axiologische transformation des antiken mythos über Odysseus im drama von f.t. csokor «kalypso» - Добринчук, Ольга (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті розглядається питання традиції, її впливу на літературну спадщину людства в цілому та поєднання із новаторством австрійського письменника Франца Теодора Чокора у драмі «Каліпсо». Досліджуються тенденції переосмислення античного міфу та його здатність до трансформацій. Розглядаються особливості інтерпретації античного міфу про Одіссея у драмі «Каліпсо». Аналізуються форми та способи трансформації міфологічних образів, визначаються найпродуктивніші мотиви, проблеми, характер якісного переосмислення загальновідомих колізій та змістових домінант у літературній інтерпретації австрійського письменника Ф.Т. Чокора. Основна увага зосереджується на аналізі трансформацій, яких зазнав міфологічний образ Одіссея у даному творі. У процесі рецепції міфологічного сюжету виявляється поглиблення психологічної характеристики образу, а також безпосереднє перенесення особистого досвіду автора на власного героя.