Експресивність мови Івана Огієнка (на матеріалі праці "Українська церква за Богдана Хмельницкього. 1647-1657" (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті порушено проблему експресивності мови праці Івана Огієнка «Українсь ка церква за Богдана Хмельницького. 1647-1657». Зосереджено увагу на тому, що використання автором експресивних засобів надає тексту ознак науково-популярного підстилю. Визначено роль оцінної лексики з позитивною і негативною семантикою як експресивного засобу, який опосередковано, але чітко представляє авторське ставлення до зображуваного. Експресивність мови досліджуваного тексту посилюють розгорнуті метафори, які є не надто частотними, але досить виразними. Проаналізовано засоби експресивного синтаксису: риторичні питання, питально-відповідні комплекси, окличні речення. Ампліфікація питальних речень посилює експресивність науково-популярного тексту, емоційно впливає на читача. Відзначено, що окличні речення не лише передають емоції автора, а є і засобом експресивності. Обґрунтовано думку, що експресивні засоби не лише відзначаються підсиленою виразністю, а й мають впливові якості.