Життєва філософія як засіб самовикриття героя - Починок, Людмила (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У дослідженні порушується складний і доволі неоднозначний за своєю суттю комплекс проблем − добра і зла та злочину і кари. Актуальність цих проблем була незаперечною у всі часи і завжди залишатиме за собою цей пріоритет, адже ці проблеми безпосередньо пов’язані з властивими людині пошуком сенсу буття (навіщо жити) та пошуком виправдання своїх учинків (як жити), коли осмислений людиною і укладений у відповідну життєву філософію «сенс» починає входити у конфлікт з усталеним поняттям «добра» і правомірно тягне за собою невідворотній наслідок – «кару». Означене коло проблем надзвичайно поширене в літературних полотнах як українських, так і зарубіжних митців, що використовують життєву філософію своїх персонажів як своєрідний художній прийом характеристики героя та дієвий засіб їх неспростовного самовикриття.