Сімейне виховання в контексті педагогічних ідей Івана Огієнка та сучасному освітньому просторі України та США - Олинець, Тетяна (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті проаналізовано напрацювання сучасної української та американської педагогічної думки і поглядів І. Огієнка з питань родинної педагогіки та їхнє використання в розв’язанні завдань сімейного виховання. Встановлено пріоритетні напрямки родинного виховання в США (сімейно-шкільне виховання, батьківська просвіта, підготовка молоді до сімейного життя). Висвітлено проблему впливу родинного та шкільного виховання на формування і розвиток особистості дитини. Розкрито сутність поняття педагогіки партнерства як одного із ключових компонентів концепції Нової української школи. Окреслено погляди й ідеї видатного українського освітнього діяча, педагога І. Огієнка щодо ролі партнерства сім’ї та школи у вихованні підростаючого покоління.