Гуманістичні ідеї виховання особистості в поглядах І. Огієнка - Ковальчук, Ольга (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті здійснено аналіз поглядів І. Огієнка на виховання особистості. Акцент зроблений на гуманістичну парадигму. Надано характеристику поняттю «гуманізм». Здійснено ретроспективний аналіз гуманізму. В процесі дослідження висвітлено особливості гуманізації виховання, формування моральних якостей. Виділено низку його рекомендацій, порад, положень щодо змісту, форм, методів і засобів виховання, застосування яких сприятиме удосконаленню системи виховання шкільної молоді.