IDEEN DER MUTTERSPRACHLICHEN PFLICHTEN VON I. OHIJENKO IM KONTEXT DER MODERNEN SPRACHSITUATION IN DER UKRAINE - Крецька, Юлія (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті висвітлюються суть та функціонування української мови в контексті сучасної мовної ситуації в Україні, підкреслюється роль мови у формуванні національного самовизначення. Охарактеризовано сучасну мовну ситуацію в Україні. Проаналізовано погляди Івана Огієнка щодо рідної мови, виконання рідномовних обов’язків громадянами та на рівні держави й інституцій. Наголошуючи на вирішальній ролі української мови у розвитку національної самосвідомості, становленні незалежної держави, вчений показує шляхи підтримки рідної мови.