DEUTSCHE PHRASEOLOGISMEN MIT DER NATIONAL-KULTURELLEN KOMPONENTE (AUF BEISPIEL «DIE FRAU») - Калинюк, Тетяна (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті розглянуто фразеологічні одиниці німецької мови з національнокультурною семантику крізь призму взаємозв’язку мови та культури. Обґрунтовано, що важливим засобом становлення та успішного функціонування будь-якого суспільства, її системоутворюючим фактором, поряд з територіальною цілісністю та духовним розвитком є мова. Проаналізовано проблему співвідношення мови та мовних одиниць з позиції німецької культури, а також національну специфіку їх формування. Визначено зміст понять «країнознавчі фонові знання» та «фонова лексика». Доведено, що на фразеологічному рівні найбільш повно відображаються різні аспекти розвитку культури, історії та побуту народу. На прикладі фразеологізмів із компонентом «die Frau», які згруповано за джерелом походження, продемонстровано специфіку відображення звичаїв, вірувань та традицій німецького лінгвосоціому.