Народні уявлення про душу в кодах фразеології (на матеріалі подільських і суміжних говірок) - Коваленко, Наталія (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті проаналізовано особливості вияву семантичних відтінків фразеологізмів із компонентом душа на матеріалах лексикографічних праць і зразків діалектних текстів подільського говору української мови та суміжжя. На основі територіального мовлення спостережено цінні елементи культурного коду та архаїчності, а народне сприйняття та розуміння будови світу і його законів, всебічного життя людини виявляється в закодованих виразах, у яких зреалізовано вірування про здатність душі переміщатися.