Номінації вікового порубіжжя людини: фразеологічний рівень - Коваленко, Наталія (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2025)
У статті досліджено фразеосемантичну групу «Вікові порубіжжя людини» на матеріалі українського діалектного мовлення. Визначено такі семантичні ряди: ‘дорости, досягти першого року життя’, ‘не дорости’, ‘дорослий хлопець’, ‘доросла дівчина’, ‘постаріти’. Зауважено, що архетипними є уявлення українського етносу про вікові етапи життя людини, розуміння його плинності та невідворотності смерті. У такій інформації про людину творення фразеологізмів спирається на загальний досвід та індивідуальне сприйняття світу. Осмислення становлення особи, зміни її статусу виразно реалізується у звичаях, обрядах, відповідно на мовному рівні – через фразеологізми.