Формування професійної компетентності майбутнього вчителя в контексті Нової української школи (у світлі педагогічних ідей Івана Огієнка) - Третяк, Наталя; Мартіна, Олеся (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2025)
У статті досліджено процес формування професійної компетентності майбутніх учителів початкових класів у контексті Нової української школи, розглянуто педагогічні ідеї Івана Огієнка як важливу теоретичну основу. Особливу увагу приділяємо значенню педагогіки партнерства, інтеграції духовних, моральних і соціальних аспектів діяльності педагога, а також розвитку ключових компетентностей, необхідних для сучасного освітнього процесу. У дослідженні підкреслюється важливість особистісно-орієнтованого підходу, який передбачає розвиток індивідуальних здібностей, творчої самостійності та професійно-значущих якостей здобувачів вищої освіти; вказано, що ефективне формування компетентностей можливе через застосування інтерактивних і активних методів навчання, проєктної діяльності, кейс-методів, рольових ігор та партнерської взаємодії з учнями, батьками та колегами. Використання таких методик сприяє розвитку комунікативних, соціальних та морально-духовних компетентностей, формує готовність до педагогічної рефлексії та самовдосконалення. Особливу увагу приділено поєднанню педагогічних ідей Івана Огієнка з сучасними концепціями Нової української школи. Наголошено, що принципи духовності, національної свідомості та партнерства, закладені І. Огієнком, залишаються актуальними та можуть стати методологічною основою підготовки нової генерації вчителів, здатних до ефективної організації освітнього процесу.