Мовна підготовка майбутнього вчителя початкової школи: від національної свідомості Івана Огієнка до комунікативної компетентності нової української школи - Гудима, Наталія (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2025)
У статті висвітлено ключові аспекти мовної підготовки майбутнього вчителя початкової школи, що розглядають у контексті взаємозв’язку ідей Івана Огієнка та вимог Нової української школи; проаналізовано погляди І. Огієнка на мову як основу національної свідомості, наголошуючи на його внеску у формування культури мовлення педагога; досліджено сучасні методики, спрямовані на розвиток комунікативної компетентності майбутніх учителів початкових класів, зокрема інтерактивні, проєктні та цифрові технології (аудіокниги, подкасти); обґрунтовано виклики, які постають перед майбутніми вчителями в умовах сьогодення. Автор наголошує, що мовна підготовка – це не лише засвоєння граматичних правил, а й формування особистості педагога, здатного бути мовленнєвим взірцем та ефективно реалізовувати завдання Нової української школи.