Роль театрального мистецтва у формуванні світогляду студентства підросійськокї України другої половини XIX ст. - початку XX ст. - Кругляк, М.Е. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2018)
У статті показано значення театру для формування студентської ідентичності і становлення українського національного руху, зокрема громадівського. Доведено, що у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. театр виступав для студентства найпопулярнішою формою проведення дозвілля. Автор наводить приклади активної участі молоді у театральних постановках в якості акторів і хористів, як організаторів власних аматорських колективів.