Українські селяни та євреї-землероби в умовах товарно-ринкової трансформації економіки другої половини XIX - початку XX ст. - Бородій, А.І. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2018)
Українці та євреї сотні років разом проживали на землях Східної Європи. Історія їх відносин не була безхмарною. Війни, революції, повстання, що відбулися протягом цих років – стали джерелом для неприязні, ворожнечі, виникнення антисемітизму. Але в мирні часи і одні і інші шукали можливостей для економічної взаємодії чи конкуренції на основі оренди землі, її обробітку, спільного проживання в сільській місцевості.