Організації РСДРП у північних повітах Чернігівщини та на Гомельщині в 1905-1907 рр.: від Поліського комітету до Спілки - Федьков, О.М. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2013)
Стаття присвячена історії соціал-демократичного руху в суміжних районах Чернігівщини та Гомельщини, де у 1904-1905 рр. діяло потужне регіональне об’єднання РСДРП – Поліський комітет (ПК). Відзначено, що в умовах розколу російської марксистської партії в ПК переважав уплив більшовиків, але працювали також меншовики та прихильники подолання фракційності. Восени 1905 р. поліські соціал-демократи підтримували меншовиків. Після розгрому ПК наприкінці 1905 р., відбулася дезінтеграція цієї організації й на теренах її діяльності утворилися менші регіональні партійні об’єднання. На півночі Чернігівщини стало діяти Перше Чернігівське районне бюро РСДРП, що об’єднало соціал-демократичний рух у п’яти північних повітах губернії. Самостійно діяла Гомельська організація РСДРП. Марксистські осередки північного регіону Чернігівської губернії складали міцне партійне об’єднання, члени якого організовували страйковий рух робітників, селянські виступи, здійснювали агітаційно-пропагандистську роботу серед військових. У містах вони створювали профспілки, Ради робітничих депутатів, бойові дружини, а в селах – партійні осередки. Наприкінці 1906 р. організації соціал-демократів, які підпорядковувалися Першому чернігівському районному бюро та Гомельська організація ввійшли до Української соціал-демократичної спілки РСДРП і розгорнули в її складі діяльність. Присутність у Спілці білоруської Гомельської організації засвідчувала про інтернаціональний характер цього марксистського союзу РСДРП, який поширював свій уплив не лише на українські етнічні території.