Значення "граматики" Мелетія Смотрицького для удосконалення і розвитку української граматичної термінології - Марчук, Л.М. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
Погляд на українську термінологію як на відкриту систему, що постійно еволюціонує і розширює свій функціональний статус, грунтується на усвідомленні того, що її розвиток детермінований запитами національного життя та станом європейської наукової думки, від якої Україна ніколи не була відрізана. Розвиток власне української мовознавчої термінології починається з появою граматик XVI ст.