Містерії митрополита Іларіона - Поліщук, Я.О. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті йдеться про низку літературних творів митрополита Іларіона, що склали окремий том у збірному виданні 1957 року. "Філософські містерії" - так визначив жанр цих творів сам автор. У післямові він відносить їх до релігійної поезії. За жанрово-композиційними особливостями містерії митрополита Іларіона, написані протягом 1944-1957 років, споріднені з поетикою Біблії та бароко, вони ніби відновлюють втрачену духовну традицію українського письменства.