Щиру молитву чужою мовою не вознесеш - кредо всього життя і діяльності Пилипа Морачевського - Трембіцький, А.М. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті висвітлено життєвий шлях і діяльність знаного педагога, письменника, поета та одного із перекладачів Святого Письма на українську мову, Пилипа Семеновича Морачевського (1806-1879), старшого вчителя російської словесності (1835-1840) та інспектора (1840-1849) Кам’янець-Подільської чоловічої гімназії.