Митрополит Іларіон і його вплив на заснування Митрополії. Хронологічний нарис історії української православної церкви в Канаді (1918-2010 рр.) - Демчук, Богдан (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2010)
Стаття є доповненим і переробленим варіантом попередніх праць автора, зокрема брошури "Святкування 50-ліття Митрополії УПЦК. Хронологічна таблиця" (Вінніпег, Канада. - 2001 р.) та статті "Головніші дати в історії УПЦ в Канаді за 85 років її існування" ("Рідна мова", 2003; "Вісник". - 2003. - 1/15 серпня).