Українознавча синергетика наукового набутку Олександра Потебні й Івана Огієнка - Шеремета, Наталія (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті здійснено порівняльний аналіз українотвочого потенціалу Олександра Потебні й Івана Огієнка. Розкрито ставлення мовознавців до рідномовної освіти. Проілюстровано обшир бачення науковцями національного питання загалом і українського зокрема. Доведено думку, що право на самостійність, писемність, літературне життя мови залежить від національної свідомості носіїв мови і потреби мати свою літературу, а також від суспільних умов, держави, що стримує чи сприяє розвою літературної мови як виразника вищої розумової діяльності народу.