До питання локалізації літописного здвиженська – прадавнього міста малої Батьківщини Івана Огієнка - Святненко, В.; Святненко C.; Сташук, В.; Козар, М. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
Дотепер в академічній і громадській спільнотах тривали гострі дискусії відносно локалізації зниклого літописного міста Київської Русі Здвиженська (Здвиженя), але наукового обґрунтування його розташування так ніхто й не представив. У статті на підставі аналізу історіографічних матеріалів, письмових і археологічних джерел, даних археологічних розвідок і пробних розкопок вперше приводяться аргументовані докази локалізації літописного міста Здвиженська на території смт Брусилів Житомирської області. Подальше вивчення давньоруського міста можливе лише при проведенні масштабних археологічних розкопок.