Новітній український роман: жанрові модифікації і їх вивчення - Бернадська, Н. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті розглянуто здобутки новітнього українського роману останнього десятиліття. Зокрема відзначено побутування його традиційних форм і їх модифікації, наприклад, роману історичного, родинного, «молодіжного», детективного, роману-антиутопії. Водночас в українському культурному просторі з’явились романи-психобіографії, психотрилери. Така строкатість романних жанрів змусила науковців дослідити проблему жанрових трансформацій і модифікацій, а також вивчити жанрову матрицю ретродетективу й реаліті-роману.