Ідеї рідномовних обов’язків Івана Огієнка у практиці сучасної освіти - Богданець-Білоскаленко, Н. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статі розкриваються концептуальні положення та аналіз поглядів Івана Огієнка щодо рідної мови, рідномовних обов’язків громадян і втілення їх у практиці сучасної школи. Відстоюючи єдність і соборність української нації та держави, вчений наголошує на мовних цінностях народу, адже в мові найяскравіше виявляється ментальність українця. Виховання і розвиток дитини має будуватися навколо рідної мови. Починаючи від народження дитина має потрапляти у рідномовне середовище, тобто батьки мають розмовляти рідною мовою, мати власну бібліотеку в родині. Далі дитячий садок і школа перебирає на себе обов’язки рідномовного орієнтира. Стрижнем концепції мовної освіти є оволодіння кожним громадянином соборною літературною мовою.