Педагогічні погляди та просвітницька діяльність М.Пирогова на Поділлі - Гурський, В. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті обґрунтовується актуальність необхідності глибокого вивчення та наукового аналізу історії освіти України. Зокрема, вітчизняних педагогічних персоналій. Аналізується творча спадщина та педагогічні погляди Миколи Івановича Пирогова в 50-70-х роках XIX століття. Погляди педагога-гуманіста на роль, значення та стан виховання, його характер і завдання у житті суспільства в цілому і кожної особистості зокрема. Розглядається просвітницька діяльність М. Пирогова в селі Вишня на Поділлі. Зокрема, його вклад у розвиток громадської медицини, поширенні валеологічних знань та зв’язок вченого з університетом св. Володимира та Товариством лікарів Подільської губернії.