Етика як повсякденна практика: виховні ідеали Григорія Сковороди у його епістолярії - Нога, Г. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
Стаття присвячена дослідженню виховних ідеалів Григорія Сковороди, які виявили себе у листах до Михайла Ковалинського (1762-1764 рр.) у площині повсякденної практики і спрямовані на формування морально та духовно розвиненого індивіда. Листи Сковороди, написані згідно з тодішніми риторичними вимогами, є яскравим зразком епістолярного жанру свого часу. Основу їх змісту складають філософсько-богословські повчання та морально-етичні ідеї, представляючи листи як посутній коментар до пізніших у часі філософських творів мислителя. У типово бароковому образно-символічному стилі філософ формулює низку проблем, які, на його думку, є ключовими для виховання повноцінної особистості. Серед них: християнська любов до ближнього, щира дружба, дотримання міри у всьому, постійна самоосвіта та ін.