З історії Шевченкознавства на північній Буковині у міжвоєнний період: національно-політичний аспект - Меленчук, Ольга (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті йдеться про складний період поневолення королівською Румунією Бессарабії та Північної Буковини (1918-1940), коли своєрідним національним ідеалом як духовної основи державної самостійності та національної незалежності для буковинських українців залишалася творчість Т. Шевченка, яка консолідувала український дух, визначала подальший вектор державотворчої політики. Розкрито роль і значення вшанування пам’яті поета на Буковині, популяризацію його творчості та осмислення її національноолітичного аспекту на прикладі науково-популярних видань та літературно-публіцистичних матеріалів.