Міфологічний підтекст роману В. Шкляра «Характерник» у руслі ідей Івана Огієнка - Мельник, Наталя (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2023)
У статті акцентовано на тісному зв’язку змісту літературного твору з міфологічним світоглядом народу. Для багатьох сучасних художніх зразків саме традиційна міфологія є визначальною щодо їх сюжетних, ідейно-тематичних, стильових параметрів. У романі В. Шкляра «Характерник» містичне, що базується на засадах української міфології, відіграє важливу роль. Ґрунтуючись на міфологічних легендах та переказах про козаків-характерників, автор пропонує власне трактування образів Івана Сірка та його прибічників, що використовують магічні вміння на користь боротьби з ворогом. http://ohiienko.kpnu.edu.ua/article/view/300176