Шляхи популяризації української історії на зламі XIX-XX ст.: минуле Поділля у ювілейних виданнях для народу - Волошенко, В.О. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2018)
На прикладі ювілейних видань для народу (1893) П. Вікула та О. Тар навсь кого, зроблена спроба розгляду проблеми двоїстої інтерпретації популярної української історії – у межах національного та загальноімперського наративу. Зміст та обставини появи праць подільських просвітників проаналізовані в контексті усталених у «народній літературі» способів репрезентації українського минулого та особливостей соціокультурної ситуації на Поділлі.