Чисельність та етносоціальний склад Болгарського війська в IX - першій чверті X ст. - Калініченко, В.А. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2018)
У статті на основі писемних, археологічних та епіграфічних джерел проаналізовано чисельність та етносоціальний склад болгарського війська у воєнно-політичних конфліктах ІХ – першої чверті Х ст. в Карпато-Балканському регіоні. Окрема увага приділена висвітленню чисельності війська дунайських болгар у битвах при Вирбіському проході, Версінікії, Булгарофігоні та при Ахелої. Також автором розглядається участь слов’янських та аварських військових контингентів у війську дунайських болгар у війнах досліджуваного періоду.