Діяльність церковнопарафіяльних попечительств Подільської Єпархії у другій половині XIX - на початку XX ст.: соціально-історичний аспект - Сербалюк, Юрій (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2013)
Розглянуто нормативно-правові засади створення та діяльності церковнопарафіяльних попечительств в Російській імперії у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. Порівняно статистику їх формування та фінансову діяльність по державі, окремим єпархіям, в т.ч. Подільській. Показано, що Подільська єпархія була лідером за кількістю та активністю попечительств. Зазначені основні форми допомоги нужденним. Відзначено, що на справи благодійності витрачалось значно менше коштів, ніж на утримання та прикрасу храмів.