Формування системи поліцейських органів влади Волинської Губернії (кінець XVIII - 60-ті рр. XIX. ст.) - Маркевич, О.В. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2013)
У статті проаналізовано повноваження, соціальний та етнічний склад поліцейських чиновників Волинської губернії наприкінці ХVІІІ – 60-ті рр. ХІХ ст. Доведено, що державна влада Російської імперії застосовувала додаткові заходи для стимулювання служби цих урядовців, збільшила їх чисельність, разом з тим встановлювала обмеження на заняття поліцейських посад поляками та євреями.