Україна у двох світових війнах: проблеми воєнної антропології - Лисенко, О.Є. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2013)
У статті розглядається проблематика соціальної історії, а власне питання мо- рально-психологічних аспектів війни. Характеризується ставлення представників різних політичних та етнічних груп українського суспільства до подій І та ІІ світових війн, проблема «своїх» і «чужих», а також набуття нової якості почуття патріотизму серед населення воюючих сторін. Детально розкривається питання безпосереднього учасника збройного конфлікту солдата та офіцера через оцінки в організації постачання й матеріального забезпечення, змін настроїв до ведення війн. Значне місце приділяється вивченню проблем військового полону.