Історія становлення й розвитку української літературної мови в соціологічному аспекті - Шеремета, Н.П. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті проаналізовано процес становлення та розвитку української літературної мови до 1917 року в соціолінгвістичному аспекті; проаналізовано зміни в елітарному мисленні та масовому вжитку української мови, які сталися під тиском російськомовного середовища.