Літературна мовотворчість отця Маркіяна Шашкевича - Фаріон, Ірина (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті охарактеризовано основні аспекти мовотворчості М.Шашкевича, видатного діяча українського Відродження в Галичині середині XIX ст. І.Огієнка споріднює з М.Шашкевичем боротька за утвердження прав української мови та глибока перейнятість українською мовою та літературою.