Агатангел кримський та енциклопедична справа - Черниш, Н.І. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
Викладено відомості щодо основних етапів становлення та розвитку національної енциклопедичної справи. Висвітлено участь видатних діячів української науки і культури у підготовці енциклопедичних статей для зарубіжних довідників різноманітної тематики. Основну увагу приділено енциклопедичній спадщині А.Кримського - духовного побратима І.Огієнка, яка становить майже 500 статей, призначених переважно для "Енциклопедичного словника" Ф.Брокгауза та І.Ефрона, а також довідників, виданих О. та І.Гранат. Проаналізовано участь А.Кримського у підготовці першої національної енциклопедії "Український народ в его прошлом и настоящем".