Історичний персонаж як вияв авторської концепції: Василь-Костянтин Острозький на сторінках романів Миколи Вінграновського і Петра Кралюка - Насмінчук, Галина (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті зроблено спробу порівняльного аналізу історичних романів "Северин Наливайко" М.Вінграновського і "Реліквія" П.Кралюка. Основну увагу зосереджено на виявленні змістових домінант образу князя Василя Острозького, який у романах постає у кількох іпостасях: опікуна православної віри, будівничого Острозької Академії, духовного наставника Северина Наливайка, натхненника розбудови Волинських Афін.