Героїзація сищика у Конан Дойля на тлі криміналізації суспільства та редукції християнської концепції людини - Расевич, Л.П. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті досліджено проблему героїзації образу Шерлока Холмса на тлі редукції християнської концепції людини в новітньому суспільстві. Водночас «ідеальний сищик» Конан Дойля є втіленням індивідуалістичного духу Модерну, не позбавлений ніцшеанських рис, і тому аналіз цієї психоісторичної моделі у порівнянні з християнським ідеалом (конкретно - висунутою І. Огієнком концепцією «діяльного християнства») дає новий вимір для прочитання задуму письменника.