Поема "розп'ятий Мазепа" І.Огієнка в типологічному зіставленні історичних романів у віршах - Біляцька, В.П. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті розглядається рецепція образу Івана Мазепи в історичній драмі Івана Огієнка «Розп'ятий Мазепа» та сучасних історичних романах у віршах Катерини Мотрич «Мотрині ночі», Леоніда Горлача «Мазепа», Андрія Гудими «Сповідь Мазепи», Івана Шкурая «Батурин», що відзначаються новим рівнем осягнення буття гетьмана після однієї з найбільших трагедій України - поразки під Полтавою й утрати волі й державності.