Україна - геополітична, культурна, етнічна "Роза вітрів" Європи - Діяконович, Інна (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
Україна, що розташована на євро-азійському перехресті, завжди була чи то суб'єктом, чи то об'єктом геополітики, незважаючи на те, як називалось державне утворення в межах сьогоднішнього українського підсоння. У статті подані деякі факти історичного та культурологічного характеру на підтвердження метафоричної назви геополітичного розташування України.