Малі культові споруди Поділля: історичний вимір і сучасність - Блажевич, Ю.І. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті висвітлено питання малих культових споруд - каплиць, каплиць-церков, фігур, хрестів, арок, купалень, пам'ятних знаків Небесної Сотні тощо в їх історичному вимірі і сьогоденні на теренах Поділля. Водночас виокремлено такі типи каплиць як придорожні, водосвятні, поховальні, меморіальні та богослужбові, подано їх описи, розміщення та функції. На численних прикладах та фактах показано місце, роль і значення таких сакральних об'єктів у духовному житті мешканців краю. Особлива увага приділена малим культовим спорудам, збудованим останнім часом на основних шосейних трасах Хмельниччини, зокрема Хмельницький - Кам'янець-Подільський, Кам'янець-Подільський - Чемерівці - Городок - Ярмо- линці, Хмельницький - Летичів, Хмельницький - Старокостянтинів - Шепетівка - Полонне, Хмельницький - Красилів - Теофіполь тощо. Детально висвітлено ситуацію з водосвятними та богослужебними сакральними спорудами, які розташовані біля цілющих джерел, інших природніх феноменів у Деражннському, Летичівському, Дунаєвецькому, Шепетівському та інших районах краю. Подано матеріал щодо капличок-стацій комплексу «Хресної Дороги», збудованої в Шаргороді Вінницької області. Зазначено, що протягом останнього періоду (20142015 рр.) у зв'язку з Революцією Гідності та проведенням АТО на Сході України, на Хмельниччині проектуються і споруджуються меморіальні пам'ятні знаки, стели, каплиці на честь Небесної Сотні, загиблих воїнів-земляків у зоні АТО.