Значення заповідей рідномовного обов'язку І.І.Огієнка для становлення мовнокультурної особистості вчителя-філолога - Михно, Л.П. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
Стаття присвячена осмисленню педагогічно-просвітницьких ідей І.І. Огієнка в аспекті рідномовного виховання та навчання. Схарактеризовано зміст заповідей рідномовного обов’язку як концептуальних засад педагогічної діяльності. З’ясовано їх креативний, виховний, культурологічний, гуманістичний потенціал. Обгрунтовано значущість міркувань ученого, його педагогічної концепції для формування мовнокультурної особистості вчителя української мови. Визначено і схарактеризовано складники мовнокультурної особистості вчителя-словесника на основі заповідей рідномовного обов’язку.