Подвійні відмінкові форми іменників у лінгвістичній концепції Івана Огієнка - Колібаба, Л.М. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті розглянуто лінгвістичні погляди І. Огієнка щодо функціонування в українській літературній мові подвійних відмінкових форм іменників – давального відмінка однини, знахідного відмінка іменників чоловічого роду однини у формі родового, знахідного множини у формі називного та форм кличного відмінка. Проаналізовано наукові ідеї ученого в контексті розвитку сучасної лінгвоукраїністики та мовної практики. Установлено самобутність форм давального відмінка іменників чоловічого роду однини на -ові, -еві (-єві), знахідного відмінка іменників чоловічого роду однини на -а (-я), знахідного множини у формі називного та форм кличного відмінка, що не збігаються з формами називного відмінка, визначено їхнє місце в сучасній системі словозміни іменників.